Primul pas către un an mai bun!
Stabilirea obiectivelor nu este doar ceva ce faci o dată la începutul anului și de care uiți după. Stabilirea obiectivelor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a ne motiva, a livra rezultate și a rămâne responsabili pentru performanța noastră. Folosite în mod eficient, obiectivele ne ajută să realizăm cea mai mare performanță în muncă și în sarcini. Totuși, există și câteva minusuri pe care le putem experimenta. Obiectivele pe care le stabilim pot deveni o sursă de stres și presiune nesănătoasă dacă nu ne gestionăm corespunzător timpul și efortul necesar pentru atingerea lor. Așadar, cum ne stabilim obiective care să ne motiveze constant?
Există o mulțime de moduri diferite de a folosi obiectivele pentru a ne motiva și a oferi un sentiment de scop acțiunilor noastre zilnice. Unele metode de stabilire a obiectivelor sunt foarte structurate, se extind și se concentrează pe obținerea de rezultate pe termen lung. Dar obiectivele pot fi într-adevăr și de scurtă durată, cum ar fi stabilirea unei liste zilnice cu lucruri de făcut.
Oricum am vrea să teoretizăm, stabilirea obiectivelor este, în cele din urmă, doar un exercițiu de stabilire a unei intenții și de îndeplinire a ei. Atenție! Nu tot timpul reușim să ne atingem obiectivele imediat după ce le-am pus pe hârtie prima oară. Adesea, neîndeplinirea lor se poate datora faptului că nu ne-am structurat corect obiectivele în primul rând.
Probabil ai auzit deja de obiective SMART. Dar aplici întotdeauna regula? Simplul fapt este că pentru ca obiectivele să fie puternice, ele ar trebui să fie proiectate pentru a fi SMART. Există multe variante ale ceea ce reprezintă SMART, dar esența este aceasta - obiectivele ar trebui să fie: Specifice, Măsurabile, Abordabile, Realiste și planificate în Timp.
Haide să încercăm împreună acest șablon prin care putem dezvolta câteva obiective pe care să le putem atinge:
1. Specifică-ți obiectivul
Este foarte bine să te uiți la cariera ta și să spui "Vreau să fac mai bine", dar cum vei măsura asta? Îți dorești o creștere de salariu sau o promovare, să te dezvolți într-o nouă specializare sau să dezvoltați o nouă abilitate sau poate să îți schimbi locul de muncă cu totul? Obiectivele nu ar trebui să fie niciodată vagi. Numai odată ce ai claritate și o viziune despre cum arată succesul, poți începe să stabilești calea către acel obiectiv.
Obiectivele nesigure duc la rezultate incerte, iar obiectivele nedezvoltate duc doar la viitor nedezvoltat.
2. Oferă obiectivelor tale un interval de timp
Aproape toate obiectivele necesită termene limită sau intervale de timp. De ce? Pentru că dacă nu ai în minte un punct final, nu vei putea măsura progresul tău. Stabilirea unor intervale de timp îți permite, de asemenea, să lucrezi mai eficient la obiectivul tău. Dacă știi că mai sunt doar trei luni până la termenul auto-impus, o să fii conștient că trebuie să muncești mai mult pentru a-ți atinge obiectivul. Fără un interval de timp - sau orice aspect pe care îl puteți măsura - este mai greu să definiți succesul. Dacă scopul tău este să "Câștig mai mulți bani", atunci cum vei știi când ai reușit acest lucru? Peste două luni, dacă ai câștigat câteva sute de lei în plus? Sau până la sfârșitul anului, dacă ai câștigat câteva mii de lei în plus?
3. Țintește întotdeauna sus...
Există un consens general că obiectivele ar trebui să fie tangibile și realiste. Acest lucru este adevărat până la un punct. A-ți stabili un obiectiv complet de neatins nu este doar o pierdere de timp, ci va fi, de asemenea, o lovitură majoră pentru stima ta de sine atunci când nu reușești să-ți atingi obiectivele - sau chiar să te apropii de finalitatea acestora. Scopul obiectivelor este acela de a provoca și de a inspira. Dacă setezi ștacheta prea jos și urmărești să realizezi ceva despre care știi că este rezonabil, nu vei avea forța și motivația să treci peste nivelul respectiv. Gândește-te la ceea ce vrei cu adevărat să obții: la ce ai visat încă din copilărie? Unde vrei să te vezi în viitor? Unde cu siguranță nu vrei să ajungi?
4. ...Dar nu prea sus
Evident, ar trebui să existe o anumită limită pentru ceea ce încerci să obții. Unele obiective pur și simplu nu sunt niciodată realiste, indiferent cât de tare ne dorim să le atingem. Dar cum facem diferența între un obiectiv care este ambițios, dar încă realizabil, și un obiectiv cu totul irealizabil? Pentru a decide acest lucru, trebuie să îți pui câteva întrebări. Cum voi transforma acest vis în realitate? Ce pași voi face? Poți avea un obiectiv care la suprafață pare imposibil de realizat, dar dacă poți documenta în mod clar fiecare pas pe care va trebui să-l faci pentru ca acesta să se întâmple, atunci este încă realizabil. Obiectivele ar trebui să fie în primul rând realiste, dar și ambițioase.
5. Întocmește un plan de acțiune adecvat
Nu face greșeala de a fi atât de concentrat pe rezultatul obiectivului tău încât să neglijezi pașii pe care trebuie să-i faci pentru a-l atinge. Fă-ți timp pentru a scrie un plan detaliat de acțiune - însuși actul de a-l nota îl va face să pară mai tangibil. Căută orice instrumente care să te ajute să le măsori, astfel încât să știi cu adevărat că faci progrese. Reperele temporale sunt un instrument excelent pentru a ne mapa timpul destinat îndeplinirii unei sarcini sau a unui pas.
Când vine vorba de stabilirea și atingerea obiectivelor, nu fii timid. Spune-le oamenilor despre ceea ce încerci să realizezi - declarând-o public, te responsabilizezi pentru realizarea acestui lucru. Dacă stabilești un obiectiv și nu spui nimănui, puterea obiectivului este foarte redusă. Nu există nimeni care să te tragă la răspundere, să te întrebe cum te descurci sau unde te afli în călătoria ta. Stabilește un angajament public față de obiectivul tău împărtășindu-ți viziunea cu oamenii din jur - și sărbătorește-o când ajungi în sfârșit acolo!
Fiindcă mâine este moș Nicolae, am decis să ofer două cadouri pentru fiecare dintre cei care ajung să-și odihnească ochii pe acest blog. Primul cadou este o hartă a obiectivelor care să te sprijine în a-ți trasa direcțiile principale pe care vrei să te dezvolți în anul următor. Al doilea cadou se leagă de primul prin ultima parte a hărții obiectivelor, adică ne ajută să ne monitorizăm veniturile și cheltuielile lunare. Ele ar trebui să fie ușor de înțeles și utilizat, dar dacă ai vreo nelămurire, oricât de mică ar fi ea, te rog să nu eziți în a-mi scrie la adresele oferite în pagina de contact.
Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi mai jos folosind adresa ta de email iar eu mă voi ocupa personal de livrarea celor două cadouri.