I. Plata lunară a ratelor
Pentru un astfel de credit rata lunară medie este de 1350 de lei. Confortabilă, nu-i așa? Prin confortul pe care îl avem cu această rată ajungem să plătim în plus băncii chiar cei 46.600 de euro în plus, asta dacă nu facem nimic și lăsăm banii să ne scape printre degete în fiecare lună. Cum crezi că te-ai simți dacă nu ar trebui să mai plătești cei 46.600 de euro?
II. Rambursarea anticipată a unor sume de bani
Perfect! Acum începe partea adresată oamenilor proactivi și orientați către rezultate. Uite de ce spun asta, creditele sunt formate din două părți: principal + dobândă.
În prima jumătate a creditului noi plătim mai multă dobândă și mai puțin din principal. Metoda cea mai des întâlnită este să mergi să rambursezi lunar la bancă dobânda de la finalul contractului astfel încât să scapi mai redepe de credit. Pentru exemplul de față asta ar însemna 300 de lei rambursați lunar pentru credit și astfel creditul s-ar termina în luna 260 a contractului. Avantajul nostru va fi dat de ratele lunare care nu se plătesc băncii din care se va scădea efortul depus pentru rambursarea anticipată lunar de 300 de lei.
Mai exact: (100 de luni x 1350 de lei) - (300 de lei x 260 de luni) = 57.000 de lei / 11.400 de euro. Acești bani se recuperează din cei 46.600 de euro pe care ar fi trebuit să îi plătim băncii din dobândă și astfel la finalul creditului vom fi plătit doar 35.200 de euro în plus. Simți că ți-ar prinde cei 11.400 de euro peste câțiva ani?
III. Dezvoltarea unui plan de închidere anticipată
Acum lucrurile chiar devin interesante. Uite de ce spun asta, atunci când contractăm un credit pe 30 de ani și noi avem doar 30 de ani trăiți nu putem spune că suntem pregătiți în totalitate pentru tot ce înseamnă viață. Prin urmare, problemele pot să apară la aproape orice pas. Dezvoltarea unui plan de închidere anticipată poate să ne ofere un avantaj important pe parcursul creditului: Flexibilitatea în accesul asupra banilor. Pentru cei 300 de lei pe care nu îi mai rambursați anticipat în fiecare lună băncii pentru credit aveți posibilitatea să îi economisiți/investiți iar cu o diversificare care să vă ofere un randament de 7% - 9% medie pe an, în cei 30 de ani destinați investițiilor pentru închiderea creditului generați o sumă de 360.000 de lei.
Nu-i așa că acel credit de 50.000 de euro nu mai pare atât de mare?
Avantajul pe care o să-l aveți din situația asta o să fie generat de faptul că reușești să închizi anticipat creditul în anul 19 și astfel recuperezi ceilalți 11 ani de credit din care va trebui să scădem și efortul tău lunar.
Hai să vezi și cifrele : (11 ani x 12 luni x 1350 de lei) - (19 ani x 12 luni x 300 de lei) = 178,200 de lei - 68,400 de lei= 109,800 de lei.
Astfel recuperăm 21,960 de euro din cei 46,600 pe care ar fi trebuit să îi plătim băncii pentru dobândă.
Imaginează-ți cum ar fi să îți oferi ție un plus de 22.000 de euro peste 20 de ani? Ce vei faci cu banii respectivi? Ai face o călătorie în jurul lumii sau ai petrece mai mult timp cu familia știind că ai închis creditul mai repede?
La finalul zilei este important să înțelegem faptul că alegerile de azi influențează stilul nostru de viață de mâine și că bunăstarea financiară se atinge treptat, etapă cu etapă. Te las pe tine să alegi varianta potrivită pentru tine și dacă ai neclarități te rog să nu eziți în a lăsa un mesaj sau comentariu iar eu să-ți răspund cât de repede pot.
#SharingIsCaring #IndependențăFinanciară #StingereaCreditelor Vezi mai puţin